Kwaliteitsverschil glazen screenprotectors
Het Global Glass Screen Protector marktonderzoek verwacht dat er in 2020 ongeveer 883 miljoen glazen screenprotectors verkocht worden. De prijzen van deze screenprotectors verschillen enorm. Zo bestel je een glazen screenprotector voor minder dan een euro via Chinese webshops zoals AliExpress en verkoopt het merk PanzerGlass screenprotectors voor boven de 40 euro. Het prijsverschil is niet zonder reden, de screenprotectors verschillen in kwaliteit. Hoe groot dit verschil precies is kunnen we meten met een simpel experiment.
Droptest met een metalen bal
Een belangrijke eigenschap van een glazen screenprotector is impact bescherming. Dit is wat glazen screenprotectors onderscheid van bijvoorbeeld PET screenprotectors (plastic). Om de impact bescherming te meten laten we een metalen bal van een bepaalde hoogte op een screenprotector vallen totdat deze breekt. De hoogte waarop een defect waarneembaar is, kan dan vergeleken worden met andere screenprotectors. Het experiment is uitgevoerd op uitsluitend iPhone 11 screenprotectors. In totaal zijn er 14 verschillende screenprotectors getest.
Grote verschillen in impact bescherming
In het experiment zien we een duidelijk verschil in de impact bescherming van de screenprotectors die aan de test onderworpen zijn. Een merkloze screenprotector van AliExpress die voor minder dan een euro gekocht is, breekt al bij een hoogte van 6 cm. De screenprotectors die voor 25 euro of meer over de toonbank gaan, breken ter hoogte van 70 tot 103 centimeter. Telefoonglaasje heeft een unieke positie in dit spectrum door de bovengemiddelde impact bescherming tegen een lager dan gemiddelde prijs.
Wat betekent dit?
Het gewicht van de bal is 200 gram, net zoals de iPhone 11. Hier is bewust voor gekozen om een ruwe indicatie geven van de maximale valhoogte van een iPhone 11 met screenprotector. De werkelijke maximale valhoogte is natuurlijk hoger, onder andere omdat de kracht van de bal verdeeld is over een erg klein oppervlakte en door verschillende raakhoeken de schokgolf anders door het materiaal beweegt.